Wiele osób stosuje różne diety, aby schudnąć. Przez określony czas, powiedzmy 3-4 tygodnie lub nawet czasami dłużej, drastycznie obniżają kaloryczność swoich posiłków. To sprawie, że stracą zbędne kilogramy, ale:
Dlaczego tak się dzieje?
I mniej jemy, tym łatwiej tracimy zbędne kilogramy. To prosta kalkulacja matematyczna. Problem jest w fakcie, że w ten sposób tracimy zarówno tłuszcz oraz mięśnie. Zmniejszając masę mięśni, redukujemy ilość komórek mięśni – komórki, dzięki którym tłuszcz ulega zamianie w energię.
Spoglądamy w lustro i widzimy, że znów możemy założyć stare spodnie. Ale to zwodnicze uczucie. Kiedy powrócimy do poprzedniego sposobu odżywiania się – myśląc, że wszystko jest w najlepszym porządku – powoli zaczynamy ponownie przybierać na wadze, ponieważ mamy mniej mięśni. Głodząc się, naruszamy równowagę pomiędzy ilością spalanego tłuszczu, a ilością mięśni, która może to wykonać.