Niektóre produkty żywnościowe maja udokumentowaną zdolność przyspieszania procesu spalania tkanki tłuszczowej. Należą tutaj:
-
Chude mleko (zawiera wapń, który uruchamia proces spalania tkanki tłuszczowej)
-
Całe ziarna zbóż (przyspieszają metabolizm i utrzymują odpowiednio niski poziom insuliny po posiłku)
-
Papryka Jalapenos (zawiera kapsaicynę, związek chemiczny przyspieszający pracę serca i przemianę materii)
-
Pieprz Cayenne (jeden posiłek dziennie z pieprzem Cayenne może przyspieszyć metabolizm nawet o 25%)
-
Kawa (kofeina przyspiesza pracę serca i pomaga spalać więcej kalorii)
-
Tuńczyk (zmniejsza poziom leptyny – hormonu sytości. Niski poziom leptyny jest związany z szybszym metabolizmem)
-
Ocet (zawierający kwas octowy, może hamować magazynowanie tłuszczu i wpływać na utratę zbędnych kilogramów)